Verrassende voorjaarssalade van rode kool

Home / Recepten / Verrassende voorjaarssalade van rode kool

Rode kool, een ‘ouderwetse’ groente uit grootmoeders keuken, vol vitaminen en calcium, maar soms zo voor de hand liggend dat hij vergeten wordt…
Deze ‘sluitkool’ is het meest gekend in combinatie met appel of als bijgerecht bij worst-met-puree, maar ook in frisse lenteslaatjes is rode kool bijzonder lekker.

En omdat we nog genieten van de #dagenzondervlees, geven we jullie graag deze voorjaarssalade van rode kool met walnoten, blauwe kaas en mosterdvinaigrette mee!

DIT HEB JE NODIG:
Voor de vinaigrette:

  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 2 el walnootolie
  • 2 el graanmosterd
  • 1 el honing
  • 6 el appelazijn (of indien mogelijk, een mengeling van appel- en sherryazijn)

Voor de salade:

  • 1 rode ui
  • 1/2 van de rode kool
  • 1 appel
  • een handvol rozijnen
  • walnoten (of hazelnoten, of pompoenpitten, of zonnebloempitten, …)
  • wat zeezout (fleur de sel)
  • 200 gr blauwe kaas (of een andere kaassoort naar keuze)

ZO MAAK JE HET:
Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette in een grote kom. (dit mengsel zal zeer zuur zijn, maar dit is de bedoeling)
Snij de rode kool in zeer fijne linten en voeg die bij de vinaigrette. Meng alles goed dooreen en zet 30′ aan de kant. De zuurte van de vinaigrette zal de rode kool een ‘koude garing’ geven.
Snipper ondertussen de rode ui en snij de appel in kleine stukjes. Rooster de noten kort in een hete pan.
Doe de ui, appel, rozijnen bij de rode kool en meng goed. Proef eens en kruid zo nodig nog wat bij.
Serveer de salade met bovenaan de noten en de verkruimelde kaas. SMAKELIJK!

Bron: De hapjesprinces 


WEETJE: Bij een warme bereiding van rode kool is het belangrijk om hem goed aan te stoven en niet teveel water toe te voegen, anders verdwijnt de typische koolsmaak en wordt de rode kool ook moeilijk verteerbaar.
Related Posts