Waarom je best voor seizoensgroenten en -fruit kiest

april 15, 2021

Bij De Moestuin reken je op dagverse groenten en fruit, op het ritme van de seizoenen. En dat heeft zo zijn redenen. Want als je voor seizoensproducten kiest, doe je als consument je voordeel. Meer dan een zelfs.

Aardbeien in de zomer, asperges in de lente en rode bieten in de winter: elke groente of fruit heeft zijn favoriete maanden. Het zijn de periodes in het jaar waar het klimaat ideaal is voor die welbepaalde teelt.

Boordevol smaak

Waarom zetten sterrenchefs tomaten of witlof maar in bepaalde periodes op de kaart? Omdat ze als geen ander weten dat ze op dat moment op hun best zijn. Seizoensgroenten en -fruit zitten boordevol smaak. Ze zijn sappig, mals en superuitnodigend om je tanden in te zetten. Als rauwkost of verwerkt in een verrassend gerecht.

Beter voor het milieu

Door te kiezen voor groenten en fruit op het ritme van de seizoenen kies je ook voor lokale teelt. Wil je bepaalde producten buiten hun seizoen, dan zijn ze meestal geïmporteerd en komen ze van ver. Dat betekent heel wat extra transport en dus ook een bijkomende belasting voor het milieu. Je doet het dus niet enkel voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Goedkoper aan de kassa

Lees je ook soms de berichten van de eerste komkommers die geveild zijn voor recordprijzen? Of idem dito voor een andere groente of vrucht? Ze zijn op dat moment schaars en dat doet de prijs meteen aanzienlijk stijgen. Producten in het oogstseizoen daarentegen, dat betekent meer aanbod en minder transport. Twee redenen waarom die groenten en fruit een goede keuze zijn voor je portemonnee.

Gezondere voeding

Dat seizoensproducten geen lange weg moeten afleggen, is ook goed nieuws voor je gezondheid. Ze belanden van het veld sneller op je bord, zonder groot verlies aan vitamines. Al helemaal als je ze koopt bij een speciaalzaak waar versheid bovenaan de agenda staat, zoals De Moestuin.

Gevarieerd menu

Tot slot is het volgen van de seizoenen de beste manier om een gevarieerd dieet te volgen. De mens is een gewoontedier en je houdt dus snel vast aan vertrouwde smaken, ook voor groenten of fruit. Volg je het aanbod doorheen het jaar, dan evolueert wat er op je bord komt vanzelf.

Benieuwd wat dé groenten en fruit van het moment zijn? Kom langs in onze (online) shop