Alles wat je moet weten over onze overheerlijke asperges !

april 17, 2021

Hoera, lente in het land, bijna Pasen, en dan zijn wij, liefhebbers van ’s werelds meest elegante groente, dolblij. Want het aspergeseizoen is weer aangebroken!
Wij zetten graag enkele asperge-weetjes op een rij. 

WIST-JE-DAT…

  • Een asperge is een tweehuizige plant. Dit wil zeggen dat een asperge een “geslacht” heeft, mannelijk en vrouwelijk. Mannelijke asperges hebben een iets hogere productie. Net als bij het menselijk ras eigenlijk dus ;-).
  • Asperges staan bekend als afrodisiacum, lustopwekkend dus. Het zou de lustgevoelens van Caesar voor Cleopatra hebben doen toenemen.
  • Een asperge kan tot wel 7 centimeter per dag groeien en kunnen tot wel drie meter lang worden.
  • Naast de witte en de groene bestaan er ook paarse asperges. Die worden vooral geteeld in Australië en zijn slechts per uitzondering in België verkrijgbaar.
  • De consumptie en ook de productie van asperges groeit nog elk jaar.

SEIZOEN

  • Asperges zijn het ganse jaar beschikbaar, maar worden dan ingevoerd vanuit Zuid-Amerikaanse landen, zoals Peru.
  • “Ons” traditionele seizoen start half april tot eind juni. Met de zachte winters van de voorbije jaren kan je ook in maart al Belgische asperges vinden.
  • Asperges worden geoogst tot Sint Jan, op 24 juni, midzomerdag. In de bijbel staat te lezen: “Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgewend moeten worden”. Dit moment is voor asperges op Sint Jan.

GEZONDHEID

  • Asperge zijn rijk aan vitamine C en bevatten fosfor en vitamines uit de B-groep.
  • Bovendien zijn ze goed voor de nieren en voor de vochtafdrijvende functies van je lichaam, maar iets minder voor de toiletbezoeker die na u het toilet bezoekt. Asparaginezuur, een vluchtige stof, ruikt op zijn zachtst gezegd onaangenaam.

BEWAREN

  • De beste asperges eet je zo vers mogelijk.
  • Als de asperges “piepen” als je over elkaar wrijft, dan heb je verse asperges en zit je goed!
  • Wil je ze toch nog even bewaren, wikkel ze dan in een natte handdoek en leg ze in de koelkast. Zo blijven ze nog enkele dagen goed.

SCHILLEN en BEREIDEN

  • Witte asperges moet je altijd schillen – en liever een beetje te veel dan te weinig -, van de groene variant hoef je enkele de dikke exemplaren te schillen.
  • Schil steeds vanaf het kopje naar beneden. Bekijk hier hoe An het je voor toont!
  • De schillen kan je nog steeds gebruiken om een bouillon te trekken (heerlijk als basis voor je aspergesoep).
  • Kook je asperges liefst rechtopstaand in een aspergepot, waarbij de punten niet onder water staan (die garen wel door de stoom)
  • De gemiddelde kooktijd is 8-10 minuten, maar kan verschillen naargelang de dikte. Geregeld controleren is de boodschap!

De bereidingen met asperges zijn eindeloos! Als je even surft op het net, vind je tal van heerlijke gerechten.
En de lekkerste asperges zelf, die vind je natuurlijk bij De Moestuin! ????