Pom, pom, pom…pompoen!

februari 15, 2020

Heerlijk, die pompoenentijd, waarin je eindeloos kan variëren met deze grote oranje smaakbom! De verschillende soorten lenen zich tot tal van herfstrecepten, van heerlijk geurende soepen tot lekkere stoofpotjes en smaakvolle ovenschotels.. Mmm, het water komt ons al in de mond!
Maar… waar we minder naar uitkijken, is het snijden van deze giganten! Soms lijkt het alsof je staat te hakken op een boomstam. Voor iedereen die dit probleem herkent en zuinig is op zijn vingers, hebben we drie tips. Zo wordt het snijden (en schillen) van je pompoen een fluitje van een cent!

 1. Koken
  Zet een grote pot (waar je volledige pompoen in kan) met water op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, doe je je pompoen in zijn geheel in de pan. Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kan met een mes even kijken of je er al makkelijk door kan. Als de schil zacht genoeg is, haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen! Een leuk extraatje: doordat de pompoen (en de schil) zacht is, zal je veel meer vruchtvlees over houden.
  Doordat je je pompoen vooraf gekookt hebt, is snijden ook een peulenschil.
 2. In de oven
  Snijd de pompoen in kwarten en verwijder de pitten en het dradige vruchtvlees met een lepel. Snijd de kwarten in parten zoals je dat ook doet bij een meloen. Leg de pompoenparten met schil en al in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak 20-25 minuten.
  Strikt genoeg hoef je nu de schil zelfs niet te verwijderen; door het bakken is die zacht geworden en is hij nu eetbaar.
 3. In de microgolf
  Prik of snij diepe gaatjes in de pompoen en doe hem 1-2 minuten op vol vermogen in de magnetron. LET WEL: Die gaatjes zijn essentieel! Als je dat niet doet, kan de hete lucht in de pompoen niet ontsnappen en zal hij ontploffen. Spectaculair, maar ook redelijk onhandig…

Je pompoen is nu klaar voor de gewenste bereiding!
Koken maar en voor straks…
SMAKELIJK!