Deze groenten bewaar je beter niet in de koelkast

april 18, 2021

Heb je ook een groenten- en fruitlade in de koelkast? Het maakt je stockage georganiseerd en overzichtelijk, dat klopt. Maar heel wat vruchten en groenten halen geen voordeel uit hun verblijf in een gekoelde omgeving. Integendeel. Deze groenten boeten net aan kwaliteit in als je ze in de koelkast bewaart.

Het lijkt wel een ingebakken gewoonte: kopen we groenten of fruit, dan stoppen we ze snel in de koelkast “omdat ze beter bewaren”. Voor heel wat soorten is dat echter niet het geval. Ze verliezen hun smaak, voedingswaarde of drogen uit. Deze groenten leg je alvast beter niet in de koelkast:

Tomaten

In de koelkast drogen tomaten uit en verliezen ze hun smaak. Je bewaart ze beter op een droge koele plek, zoals de berging of de kelder. Wist je trouwens dat je tomaten best enkel eet als ze goed rijp zijn? Anders kan je tomatine binnenkrijgen, een stof die schadelijk is voor het lichaam.

Wortelen

Ook wortelen bewaar je beter op een droge, koele plek dan in de koelkast. De berging of een andere voorraadkast waar de zon niet in schijnt, is ideaal. Daar blijven je wortelen 2 tot 4 weken lekker vers.

Uien

Uien nemen snel vocht op, dus je legt ze beter niet in de koelkast maar op een droge bewaarplaats. Vochtige uien rotten namelijk veel sneller. Een ui neemt trouwens snel geuren op, dus je legt ze best niet naast sterk geurende producten in de berging of de voorraadkast.

Komkommer

Heerlijk verfrissend in de zomer en boordevol sap. Dat is wat een komkommer zo lekker maakt. Precies om die reden bewaar je hem beter niet in de koelkast. Daar droogt een komkommer snel uit. En dat is zonde, toch?

Basilicum

Een blaadje basilicum op je bord pasta of in een frisse smoothie geeft instant smaak en kleur. Tenzij je basilicum in de koelkast legt. Daar wordt de plant bruin en gaat ze snel rotten. Je zet ze beter op de vensterbank. Heb je losse blaadjes over? Dan kunnen ze wel in de koelkast. Wikkel er in een nat velletje keukenpapier en leg ze onderin.

Courgette en aubergine

Courgettes en aubergines verliezen hun smaak als je ze in de koelkast bewaart. Je kan ze perfect op kamertemperatuur houden. Let wel op waar je ze precies legt. Vermijd bananen, appels, peren en tomaten vlakbij. Die scheiden ethyleen uit, een gas dat courgettes en aubergines sneller doet bederven. Ethyleen heeft trouwens ook effect op paprika’s, broccoli, witloof, komkommers en champignons. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard!

Groenten lang en optimaal bewaren begint natuurlijk met ze dagvers inkopen. Ontdek het aanbod van De Moestuin.