Boost je gezondheid met lekker eten

april 20, 2021

Ze zijn lekker en gezond. Dat is algemeen geweten van groenten en fruit. Maar wist je dat bepaalde soorten specifieke kwaaltjes ook echt verlichten? Of gewoon je algemene gezondheid boosten? Ontdek de 4 smakelijke superhelden en doe er je profijt mee.

Verbrand? Eet broccoli

Laat dit alvast een goede tip zijn voor de zomer: broccoli helpt een verbrande huid sneller herstellen. Broccoli bevat sulforafaan, een stof met een ontgiftende werking. Ideaal voor een detoxkuur dus, maar ook met een helend effect op verbrande huid.

Broccoli is trouwens sowieso een echte superfood. Het is een bom aan vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C en E. Reden genoeg dus om deze groene krachtpatser in huis te halen en op het bord te brengen. Tijdens de zomer en daarbuiten.

Adem vrijer met appels

Appels zijn een gemakkelijk tussendoortje voor onderweg. En dat komt goed uit, want ze doen allerlei positieve dingen met je lichaam. Ze hebben een antioxiderende werken en verlagen je cholesterol. Misschien nog verrassender: ze zorgen dat er meer zuurstof in je longen komt, door de stof quercetine. Zo helpen ze indirect je uithoudingsvermogen verbeteren. Go, go, go!

Tomaten tegen vermoeidheid of hoofdpijn

Tomaten bevatten vitamine A, B1, B2, B3, C, E en K, samen met een gezonde dosis magnesium, caroteen en lypoceen. Die laatste stof kan de kans op hart- en vaatziekten helpen verminderen. Handig, toch?

Een voordeel van tomaten op kortere termijn is hun zuurtegraad. Of liever het gebrek eraan. Tomaten hebben een alkalische werking. In mensentaal: ze neutraliseren de zuurtegraad van het lichaam. Daarmee gaan ze kwaaltjes zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een onrustige slaap tegen.

Gember, eerste hulp bij verkoudheid

Verkoudheden zijn vervelend en je bent er liefst snel vanaf. Voel je een verkoudheid opkomen? Maak dan meteen gemberthee. Het ‘recept’ is eenvoudig: je laat een stuk gember koken gedurende vijf minuten. Voor maximaal effect kan je je gemberthee ‘afkruiden’ met kurkuma, cayennepeper en vers citroensap.

Gember heeft trouwens nog meer voordelen voor je gezondheid. Het is goed voor je bloedomloop, werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Zorg dus dat je altijd gember in huis hebt. De lekkere smaak krijg je er bovenop.