Winterse vitamientjes met rode biet

maart 29, 2021

Ze bieden tal van culinaire mogelijkheden en zijn bovendien supergezond: rode bietjes. Het hele jaar door kan je genieten van de aardse smaak van deze zoete knolgroente. Maar in de winter kan je de extra vitaminen meer dan ooit gebruiken. Ontdek de veelzijdigheid van bieten, in de keuken en op je bord.

Rode bieten zijn een bom van vitamine A en C, magnesium, kalium en foliumzuur. Je hebt een zomer- en wintervariant. En dat is goed nieuws, want zo zet je het hele jaar door rode biet op het menu. Dat is trouwens niet moeilijk. Je kan er namelijk alle kanten mee op. We geven je alvast wat inspiratie.

Gekookte bietjes

Fan van de pure bietensmaak? Dan kan je ze gewoon koken. Je borstelt de bieten goed af en doet ze ongeschild in de pan. De schil pel je er gemakkelijk af als ze gaar zijn. Zo bewaar je trouwens veel meer smaak en kleur. Tijdens het koken prik je af en toe met een vork om te testen of ze al gaat zijn. Na het koken kan je de bietjes gemakkelijk in schijfjes of stukken snijden. Voor salades is grof raspen aangeraden.

Bieten moeten wel een tijdje koken, zeker bij winterbieten. Reken daar op 1,5 of 2 uur. Het kan daarom handig zijn meteen een grotere hoeveelheid te koken. Hou de bietjes die je niet meteen gebruikt in de schil en leg ze in de koelkast. Zo blijven ze nog zeker 2 dagen vers.

Bietensoep

Populair in Oost-Europa, maar bij ons minder gekend: Borsjts of soep van rode bieten. Eenvoudig te maken en een echte aanrader. We geven je graag het recept mee (voor 4 personen).

  • Borstel 2 bieten schoon een kook ze 15 minuten in gezouten water. De grondsmaak verdwijnt en na het koken kan je de schil makkelijk afpellen. Snij de fijn, meng met 2el rode wijnazijn en 1tl suiker en zet ze afgedekt 2 uur in de koelkast.
  • Snij nog 2 bieten in blokjes. Breng 1,5l krachtige rundsbouillon aan de kook en voeg de blokjes biet toe. Kruid met marjolein en basilicum. Dek af en laat koken tot de bietjes goed gaar zijn.
  • Haal de gemarineerde bietjes uit de koelkast, pureer ze met de staafmixer en doe ze bij de soep. Kruid af met peper en zout en laat nog even goed doorwarmen.
  • Werk je soep af met een toefje zure room en wat bieslook of platte peterselie. Smakelijk!

Smoothie met rode biet

Als kickstart van je ochtend of gewoon als gezond tussendoortje: een smoothie met rode biet is sowieso een goed idee. Rode biet combineert met heel wat smaken en dat biedt – pun intended – veel mogelijkheden. Schillen, snijden en mixen in de blender. Lekker gemakkelijk.

Enkele ideetjes:

  • 1 gekookte rode biet, 1 banaan, 2 kiwi’s, sap van 2 sinaasappels en sap van 1 citroen
  • 1 gekookte rode biet, 1 zoete appel, 200ml appelsap, sap van ½ citroen, 1cm verse gember en 4 ijsblokjes
  • 2 rode bieten, 1 banaan, 300ml amandelmelk en 4 blaadjes munt

Of laat je creativiteit de vrije loop.

Rauwe bietjessalade

Hou je van crunch? Of heb je geen zin om je bieten lang te laten koken? Goed nieuws: rode biet is ook rauw perfect voor in slaatjes. Ze geven zo nog meer bite en smaak. Rasp ze of snij ze in dunne plakjes. Voeg wat appel of een zurige vinaigrette toe. Dit is ideaal voor de zomer. Zomerbietjes zijn rauw namelijk veel sappiger dan winterbieten. Succes verzekerd!

Bietjes die vers van het land komen? Je vindt ze bij De Moestuin.