Kruiden-ABC van De Moestuin

Home / Weetjes / Kruiden-ABC van De Moestuin

De Moestuin biedt een heel ruim assortiment van dagverse kruiden aan, steeds gewassen en keurig verpakt in afgesloten schaaltjes. Omdat het een hele opdracht is om te weten bij welk gerecht je nu best welk kruid gebruikt, hebben we speciaal voor jou een Kruiden-ABC opgesteld. Zo weet je precies hoe je je maaltijden perfect op smaak kan brengen. En heb je nog vragen, dan staan we je in De Moestuin graag bij met raad en daad!

Basilicum

Het geurige bazielkruid past uitstekend in combinatie met tomaten, maar ook is heerlijk bij aubergines, courgettes, pompoen en spinazie.
Pimp je soep door er tegen het eind van de kooktijd wat fijngehakte basilicum aan toe te voegen, of breng zo je pastagerechten en groene salades extra op smaak!

Bieslook

Bieslook smaakt in bijna elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden want dan verliest het z’n smaak. Fijngehakte bieslook is heerlijk in salades, eiergerechten, roomkaas, soepen en sauzen. Onmisbaar ook in de kruidenboter die wegsmelt in je ‘patatje in de schelle’…

Cresson

Cresson – ook gekend als waterkers – wordt vaak in salades gebruikt en heeft een frisse lichtpikante smaak, iets verfijnder dan de scherpere tuinkers. Ook heel geschikt als garnituur op sandwiches en steak.

Dille

Dille heeft een pittige aroma en past heel goed bij gegrild rundvlees, lams- en kalfsvlees of kip. Ook lekker om over je gestoofde groenten of vis te strooien. Fijngehakte dille geeft een omelet of salade een aparte smaak.
Wist je trouwens dat dille de spijsvertering bevordert en goed is voor de maag?

Dragon

Dragon is onmisbaar voor de bereiding van hollandaise- en bearnaisesaus en kan ook verwerkt worden in soepen, visschotels en salades.
Dragon is gewild om zijn speciale aroma, dat aan anijs doet denken.

Kervel

Kervel wordt in de traditionele keuken gebruikt in de bereiding van eieren, kip en vis en in diverse salades en sauzen. Ook de kervelsoep is een smaakbom in je keuken!

Koriander

Koriander, ook wel Chinese peterselie genoemd, heel bijzondere, doordringende en pittige geur en smaak.
Voeg fijngehakte koriander (niet te veel) toe om je kip, lamsvlees en groenteschotels een Oosterse toets te geven. Ook heerlijk in salades in combinatie met mango, ananas, avocado,…

Marjolein

Marjolein en oregano zijn nauw verwant, maar marjolein heeft een subtiel aroma waardoor het goed te combineren is met andere kruiden, terwijl oregano een scherpe smaak heeft die snel overheerst.
Marjolein maakt, samen met tijm en salie, deel uit van traditionele gemengde kruiden, die voor een subtiel aroma zorgen bij gevogelte, vis, eiergerechten, groenteschotels en sauzen.

Munt

Gehakte, groene munt smaakt heerlijk op gebakken nieuwe aardappeltjes, door erwtjes en op tomaat. Zowel gekoelde als warme erwtensoep of avocadosoep krijgt een heerlijke aroma met snippers verse munt erover. Munt geeft je fruitsalade een extra frisse toets en is onmiskenbaar in de lekkerste cocktails, zoals mojito of caipirinha.

Platte en krulpeterselie

Verse peterselie is heerlijk in tal van bereidingen: in eiergerechten, aardappelpuree, bechamelsaus met geraspte kaas, salades, soepen, pasta- en groenteschotels, enzovoort…
Ook bij vis en gevogelte passen de peterselie-varianten uitstekend.

Postelein

Postelein smaakt heerlijk rauw in een slaatje, maar is eigenlijk heel lekker in soep. Dit kruid bevat veel vitamines, Omega 3 en waardevolle mineralen, zoals magnesium.

Rozemarijn

Rozemarijn is een pittig keukenkruid dat extra smaak geeft aan rund-, lams-, kalfs- en varkensvlees, konijn, en kip. Het wordt vaak verwerkt in paté en in pastasauzen. Ook bij aubergine past dit kruid goed. Heel lekker zijn broodjes waarin wat rozemarijn is meegebakken.

Salie

Salie kan goed worden gecombineerd met tijm en marjolein bij de bereiding van kalfs- en varkensvlees, gans, eend of vette vis. Ook bij doperwtjes, aubergine, tomaat en in diverse soepen en sauzen is salie heel lekker.

Tijm

Tijm hoort thuis in het ‘bouquet garni’, waarin het samen gaat met peterselie en laurierblad. Een ander combinatie is tijm met salie en marjolein. De pittige smaak van tijm is onmisbaar in soepen, stoofgerechten, gehaktbrood, quiches, marinades en paté. Ook in kruidenbrood en op gekookte groenten met een klontje boter erdoor smaakt tijm heerlijk.
Related Posts