Rode bietjes = winterse vitamientjes!

Home / Recepten / Rode bietjes = winterse vitamientjes!

Eén van groentesoorten waar je het jaar rond kan van genieten, zijn rode bieten. Deze heel gezonde, fris zoetige knolgroente met z’n typische aardse smaak heb je in zomer- en in wintervariant. In smaak zijn ze nauwelijks te onderscheiden, maar ze verschillen vooral in kooktijd: winterbieten hebben een veel langere kooktijd nodig. Maar deze lekkernij is een bom van vitamine A en C, magnesium, kalium en foliumzuur, en dat kunnen we in de winter wel extra gebruiken!

Toch worden rode bietjes wel eens vergeten op het boodschappenlijstje… En dat is jammer, want eigenlijk zijn ze heel eenvoudig klaar te maken, enorm veelzijdig in gebruik en barstensvol smaak en voedingsstoffen! Wij geven je graag wat inspiratie om rode bietjes op het menu te zetten!

Bereiding
Borstel de bietjes grondig af en doe ze ongeschild in de pan. De schil kan je er dan makkelijk afpellen als ze gaar zijn. Dit is niet enkel handig, je behoudt zo ook veel meer smaak en kleur. Winterbieten moeten wel een hele tijd opstaan. Reken maar anderhalf tot twee uur. Je prikt best af en toe es met een vork om te testen of ze al gaar zijn.
Na het koken kan je de bietjes makkelijk in schijfjes of stukjes snijden, of je kan ze ook (grof) raspen. Vooral in salades kan dit heel lekker zijn.
Wees wel voorzichtig, want bij het snijden kan er heel wat sap vrijkomen. Hoewel de vlekken relatief eenvoudig uit te wassen zijn, is voorkomen beter dan genezen.
TIP: Omdat het koken zo lang duurt, kan je ervoor kiezen om een grote hoeveelheid ineens te koken en die dan later te gebruiken. Met schil blijven ze zeker nog 2 dagen vers in de koelkast.

Bietensoep
Een overheerlijke, Oost-Europese soep met rode bieten is ‘Borsjtj‘. We geven je graag het recept mee (voor 4 personen):
Boen 2 bietjes schoon en kook ze 15 minuten in gezouten water. Zo kunt u de schil vlotter verwijderen, én is de grondsmaak weg. Snij ze heel fijn, meng ze met 2el rode wijn azijn en 1tl suiker en zet ze afgedekt 2 u. in de koelkast.
Snij de 2 overige bietjes in blokjes. Breng 1,5l krachtige rundsbouillon aan de kook en doe de blokjes biet bij de bouillon. Kruid met marjolein en basilicum. Dek af en laat koken tot de bietjes goed gaar zijn (als je je vork vlot door de biet kan prikken).
Mix de gemarineerde bietjes met de staafmixer en doe ze bij de soep. Breng op smaak met peper en zout en laat heel even goed doorwarmen.
Werk af met een toef zure room en een plukje bieslook of platte peterselie. HEERLIJK…

Smoothie met rode biet
Al zou je het misschien op het eerste zicht niet denken, rode biet leent zich uitstekend om lekkere smoothies te maken! Enkele ideetjes…

  1. 1 gekookte rode biet – 1 banaan – 2 kiwi’s – sap van 2 sinaasappels – sap van 1 citroen
  2. 1 gekookte rode biet – 1 zoete appel – 200ml appelsap – sap van 1/2 citroen – 1cm verse gember – 4 ijsblokjes
  3. 2 rode bieten – 1 banaan – 300ml amandelmelk – 4 blaadjes munt

Alle ingrediënten samen in de blender en blenden maar! GEZONDHEID…

Rauwe bietjessalade
Je kan de rode bietjes ook rauw verwerken in salade. Dan hebben ze nog meer bite en smaak. Geraspt of in heel dunne plakjes, gecombineerd met appel of een zurige vinaigrette, smaakt overheerlijk! Alleen wacht je hiermee beter tot de zomer, want de zomerbietjes zijn rauw heel wat sappiger dan winterbieten…

Related Posts